آموزش برنامه نویسی متلب – بخش اول ترسیم نموداردوشنبه 04, مه 2020
آشنایی با محیط Matlab
در ادامه آموزش های سایت همیارپروژه برنامه نویسی متلب ارائه خواهد شد .آموزشها از مقدماتی تا پیشرفته ادامه دارد و ما به شما کدنویسی در نرم افزار متلب را یاد خواهیم داد. با ما همراه باشید.
ماتریس دو بعدی در متلب
در نرم افزار متلب ابزارهای بسیار کاملی برای رسم نمودارهای مختلف موجود می باشد. این ابزارها شامل نمودارهای دو بعدی و سه بعدی و همچنین انواع نمودارهای فراوانی می باشد
PLOT رسم دو بعدی در متلب
یکی از ابزارهای پر کاربرد برای ترسیم نمودارهای تابع های دو بعدی این دستور می باشد که نحوه ی ترسیم آن عینا شبیه ترسیم دستی نمودار که خود فرد انجام میدهد می باشد به این صورت که در بازه خاصی x را معرفی می نماید و y متناظر با هر یک را به دست می آورد و در پایان بر اساس اعداد محاسبه شده نقاط مربوطه پیاده خواهند شد و نقاط به یکدیگر وصل می شوند . به طبع هر چقدر فاصله ی نقاط از یکدیگر کمتر باشد دقت ترسیم بهتر می باشد.
به مثال زیر دقت نمایید:
همانطور که میبینید نمودار دارای دو قسمت شکستگی در شکل می باشد. حال اگر دقت را بیشتر کنیم خواهیم داشت:
در دستورات فوق در خط ابتدایی یک بازه به تعداد مشخص تقسیم می نماییم ( x ها را معرفی می نماییم) سپس در خط دوم مقدار y را برای هر کدام از x ها می یابیم و در پایان در خط سوم نقاط پیاده شده را به یکدیگر وصل می نماییم.
حال اگر بخواهیم دو نمودار cos و sin را کنار یکدیگر رسم نماییم , کافیست در دستور plot مقدار بدست آمده برای cos را نیز قرار بدهیم. این کار به این صورت انجام می شود که , هر ترسیمی را که افزایش می دهیم در دستور plot دقیقا شبیه دستور ترسیم یک نمودار پارامترها را به پشت سردستور آن می افزاییم به گونه ای که هر جفت پارامتر برای کدام از ترسیمات پشت سر یکدیگر قرار گیرد. باز هم اگر نیاز داشته باشیم ترسیم دیگری را اضافه نماییم مثل روش بالا اضافه می کنیم.
لطفا به آخرین خط دستورات دقت نمایید.
حال اگر بخواهیم نمودار ترسیم شده را با رنگ و یا … خاصی انجام دهیمبه صورت زیر کد نویسی می نماییم.
با معرفی نمودن رنگ در ترسیم از حروف کلیدی استفاده می نماییم که در داخل کوتیشن و در دستورات Plot نوشته می شود.
به مثال زیر دقت کنید:
در این دستور ترسیم نمودار با رنگ قرمز می باشد و به نوع ترسیم کاری ندارد.
در این دستور به رنگ نمودار کاری ندارد و فقط نقاط محاسبه شده را با مثلث نمایش می دهد
این دستور نیز فقط نمودار را به صورت خط چین نمایش می دهد. دستورات فوق هر یک از مجموعه دستورات خاص بودند که می شود آنها را با یکدیگر ترکیب نمود
همانطور که مشاهده می نمایید در این دستور هر سه دستور فوق با یکدیگر ترکیب شدند .به عبارتی حرف اول رنگ را نمایش مدهد که در اینجا یعنی رنگ قرمز باشد و حرف دوم علامت مثلث و حرف سوم نوع خط را که نقطه چین بود نمایش خواهد داد.
همانطور که بیان کردیم می توانیم تمام این علائم اختصاری را با یکدیگر تر کیب کنیم که به صورت زیر می باشد.
حال مثال قبل را با تنظیمات جدید انجام میدهیم.بنابراین خواهیم داشت:
همانطور که در خط پایانی دستورات می بینید تنظیمات مربوط به هر کدام از ترسیم ها بلافاصله پس از پارامترها قرار می گیرد.
در خط آخر دستور مقابل را میبینید.
تنظیمات صفحه رسم در متلب
در مواردی نیاز می باشد که برای یک نمودار که آن را ترسیم نموده ایم نام و توضیحات خاصی را ارائه نماییم ممکن است این توضیحات نام ترسیم, نام محورها و یا نوشتن متن بر روی ترسیم و… باشد.
چند نمونه از ترسیمات را ذکر می نماییم:
Xlable برچسب محور x
با این دستور می توانیم محور x را اسم گذاری نماییم.
در دستور فوق به جای string کلمه و حرفهای مربوطه قرار داده می شود.
Ylable بر چسب محور y
با استفاده از این دستور می توانیم محور y را نام گذاری کنیم
در دستور فوق به جای string کلمه و حرفهای مربوطه قرار داده می شود
Title نام ترسیم در متلب
با استفاده از این دستور نام ترسیم را می توانیم قرار دهیم.
در دستورفوق به جای عبارت string نام مورد نظر را وارد می کنیم. هر نامی که در این دستور بنویسیم در بالای نمودار نمایش داده می شود.
Legend مشخص کردن رسم ها در متلب
اگر چندین نمودار را ترسیم کرده باشیم امکان دارد نتوانیم تشخیص دهیم که کدام ترسیم مربوط به کدام نمودار می باشد به همین خاطر با استفاده از legend می توانیم بر حسب رنگ و نوع ترسیم نمودارها را از هم مجزا کرده و تشخیص آنرا راحت کنیم.
ترتیب نوشتن نام ها به این صورت می باشد که در دستور plot هر کدام از نمودارها ترسیم شده در اینجا نیز به همانصورت عمل نمایند.
به مثال زیر توجه کنید:
در دستور فوق text استفاده شده است که برای نوشتن جمله ای در مکان خاصی ( مختصات) به کار برده می شود
در اینجا آشنایی با محیط متلب بخش یازدهم به پایان رسیده است و در آموزش های بعدی به مباحث دیگر آموزش متلب می پردازیم. همچنین از شما مخاطبین عزیز سایت همیارپروژه دعوت می کنم که برای انجام پروژه متلب خود آموزش های ما را دنبال نمایید.
نویسنده: زهرا رستمی
دیدگاهتان را بنویسید